Dolar 32,2020
Euro 35,0069
Altın 2.504,53
BİST 10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Paz 24°C
Pts 23°C
Sal 24°C
Çar 22°C

LİYAKAT ÜZERİNE

LİYAKAT ÜZERİNE
Dunlop&Falken
30 Nisan 2024 09:32 | Son Güncellenme: 2 Mayıs 2024 14:14
188

İlk insandan günümüze kadar milyarlarca insan Allah tarafından yaratıldı ve yaşam sürdü. Günümüzde ise yeryüzünde yaklaşık 8 milyar insan hayatını devam ettirmekte. Yüce yaradan insana çok değer vermiş ve onun hizmetine birçok  canlı ve cansız yaratarak  sunmuştur. İnsanları yaratırken hem fiziksel hem de zihinsel olarak farklı farklı yaratmıştır. Geçmişten günümüze her dönemde yaşayan insanların fiziksel, karakter ve zihinsel  yapıları  farklı olmuştur. Aynı anne babadan doğan kardeşlerde bile bu farklılıklar göze çarpanken, aynı genetik bilgiyi taşıyan tek yumurta ikizlerinde bile farklılıklar görülmektedir.

İnsana verilen en büyük nimetlerden biri de elbette zekasını kullanarak akıl  edebilmesidir. İnsanlar zekalarını kullanarak tarih boyunca birçok icat ve keşifler yapmış, bu buluşları da hem insanlığın hizmetine sunmuş hem de para kazanmışlardır. Yine aklını ve zekasını kullanan liderler savaş meydanlarından zafer ile ayrılarak bir çok fetihlere imza atmış, idaresindeki insanları huzur ve refah içerisinde yaşatmıştır.

            Bu şekilde bir başlangıçtan sonra esas değinmek istediğim konuya gelmek istiyorum. İnsanların farklı farklı özelliklerde yaratıldığını söylemiştim. Zeka, yetenek ve kapasite olarak farklı olan insanoğlunu dünyada yaşarken yapacağı iş ve uğraşları neye göre belirleyeceğiz. İnsanlara sorumluluk ve yetki verirken kriterlerimiz neler olacak. Herkesin kapasitesine göre bu sürecin yürütülmesi gerektiğini düşünmekteyim.

Aslında dünyada bedenen ve aklen sağlığı yerinde olan her insanın yapabileceği bir iş mutlaka vardır. Burada önemli olan ise bu iş ve uğraşların, makamların, yetkilerin kime ve nasıl dağıtılacağıdır. Enderun mektepleri vardır bilirsiniz. Oranın girişinde şöyle güzel bir ifadenin olduğu belirtilir: “Burada hiçbir kuş, yüzmeye zorlanmaz; hiçbir balık da uçmaya zorlanmaz.” 

Makamların ve yetkilerin ehil insanlara yani liyakatli kişilere verilmesi çok önemli bir husustur. Benim akrabam, hemşehrim kırmayayım diye yapılan her atama ve yetki verme durumu kapasite sahibi ehil insanların geri planda kalmasına neden olacağı gibi ülkelerinde kalkınmasının önünde de bir engel teşkil etmektedir.

Aslında ülkemizde bu dengeyi sağlayan önemli kurumlar ve sınavlar var. Gerek liselere geçiş ve üniversite sınavları, gerekse de KPSS  gibi sınavların bu dengeyi sağladığını söyleyebilirim. Zaman zaman bu dengenin bozulduğu durumları da okumuyor ve görmüyor değiliz.

Son cümle olarak şunu söylemek gerekirse bu ülke, bu gemi hepimizin, kalkınması için hep birlikte çalışacağız ve üreteceğiz. Kalkınmanın önemli ilkelerinden biri de liyakatli ve ehil insanların yetki ve sorumluluk almalarından geçer. Bu duygu ve düşüncelerle tüm okurlarıma sağlıklı günler dilerken konu ile ilgili güzel birkaç sözle sizi başbaşa bırakıyorum.

Liyakatli kimselerin hükmettiği yerde, herkes seve seve itaat eder.   (Latin Atasözü)

İş ehline verilmezse kıyamet yaklaşmış demektir. (Hz. Muhammed) (sav.)

Liyakat olmadan kazanılan, müstahak olmadan kaybedilir. (William Shakespeare)

Mal cimrilerde, silah korkaklarda, karar verme yetkisi zayıflarda olursa işler bozulur.(Hz. Ebubekir ) (r.a.)

Ölümü anında imparatorluk tacını kime bıraktığını soran generallerine, “layık olana” cevabını verdi ve öldü. (Büyük İskender)

REKLAM ALANI